Алкохол "домашно производство" уби най-малко 16 души в Литва

Смъртните случаи са докладвани в рамките на 10 дни, а възрастта на жертвите варира от 30 до 60 г.

19.08.2021 | 23:14 Редактор: Здравко Черкезов
Алкохол

Алкохол-менте уби най-малко 16 души в Литва

Най-малко 16 души са починали след консумация на алкохол-менте в квартал на втория по големина град в страната Каунас, предаде ТАСС. Други двама са в интензивното отделение на болницата в Литва. Алкохолът е бил домашно производство.

Смъртните случаи са докладвани в рамките на 10 дни, а възрастта на жертвите - мъже и жени, варира от 30 до 60 години.

"Разследването на смъртните случаи започна след като в полицията са получени сигнали от медиците в Каунас, че през последния месец са регистрирани много смъртни случаи на хора, консумирали силни домашно приготвени алкохолни напитки. Всички те са открити мъртви или са починали скоро след консумация", заяви пред журналисти прокурорът Ауксе Липкявичене от Каунас. И добави, че са започнати вече 17 досъдебни производства.

В хода на разследването полицията е претърсила няколко жилищни сгради в квартал "Алексотас" в Каунас. Разследващите смятат, че алкохолът-менте е бил продаван от няколко души.

По първоначални данни става въпрос за метилов алкохол. Джонас Суркус, токсиколог от нефрологичното отделение на клиниката в Каунас, смята, че консумацията на метилов алкохол е смъртоносна. "Коварно е, защото по своите характеристики - вкус и мирис - метилът почти не се различава от етанола - от обикновения алкохол".

До момента двама души са заподозрени за разпространение на нелегалното менте - мъж и жена, но малко след арестуването му мъжът е починал от алкохолно отравяне. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК