Пътни блокади, побои и страх делят афганистанците от пътя към свободата

Най-малко 12 души са загинали в опит да напуснат страната

19.08.2021 | 13:54 Редактор: Десислава Атанасова

Продължават усилията за евакуацията на цивилни от Афганистан. Съобщава се, че талибаните са блокирали достъпа до летището в Кабул. От неделя насам най-малко 12 души са загинали в района на аерогарата в опит да напуснат страната.

Контролно-пропускателни пунктове и пътни блокади стоят между афганистанците и пътя към свободата. Въпреки че международното летище в Кабул не е в ръцете на талибаните, те лесно могат да спрат достъпа до него. Съобщава се за бити от бойци на ислямистката организация заради опитите им да напуснат страната.

Продължаващият хаос на летището не спря извършването на полети за евакуация. Макар и бавно, Съединените щати и други държави изтеглят своите граждани и афганистанци, работили с тях. 

"Чакам американците и британците. Нося документи с мен. В последните 10 години работех с тях. В опасност съм, както виждате врагът е тук", споделя мъж, който чака да бъде евакуиран. 

В специално интервю американският президент Джо Байдън, който е подложен на остри критики заради ситуацията в Афганистан, отхвърли обвиненията, че са допуснати грешки при изтеглянето на американските военни. 

"Идеята, че има начин да се изтеглим, без да създадем хаос - не знам как може да бъде постигната", заяви американският президент. 

В същото време Съединените щати и Международният валутен фонд нанесоха финансов удар по талибаните, спирайки достъпа им до афганистански активи и помощи, на стойност стотици милиони долари.

На този фон - намиращият се в изгнание афганистански президент Ашраф Гани опроверга твърденията, че е напуснал страната с огромна сума пари. Той отново подчерта, че е напуснал страната, за да избегне кръвопролитие.

Повече вижте в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК