Броят са загиналите от земетресението в Хаити надхвърли 300 души (ОБНОВЕНА)

Премиерът Ариел Анри е обявил едномесечно извънредно положение

15.08.2021 | 08:05 Редактор: Юлия Христова

Расте броят на жертвите на опустошителното земетресение в Хаити. Най-малко 304 са загиналите, а близо 2000 ранените. Властите обявиха извънредно положение за срок от един месец. Мощният трус с магнитуд 7,2 беше последван от серия вторични.

Разруха - съборени къщи, нарушена инфраструктура, спасители търсещи оцелели под отломките в надпревара с времето - такава е обстановката в Хаити след опустошителното земетресение. Жан се разхожда в двора си, когато трусът разлюлява Хаити със страшна сила. 

"Бях точно тук, излязох на улицата. Тази кола се премести от труса", каза Жан Верние. 

Жан се качва на мотора си и отива в центъра на града, където заснема видеоклипове веднага след труса. Споделя, че е видял страх в очите на хората, изгубили домовете си и близките. Той живее в градче на два часа от епицентъра на труса в южната част на Хаити. 

Силното земетресение беше последвано от серия вторични трусове. Тази сутрин държавата беше разтърсена от трус от 5,9. Това събуди страховете на местните от случилото се през 2010 година. Тогава трус с магнитуд 7 разруши до основи столицата на Хаити, Порт-о-Пренс и отне живота на над 200 000 души. Други 300 хиляди бяха ранени.  А десетки хиляди живяха на палатки в продължение на година. По същото време Жан е живял в столицата Порт-о Пренс.

"Това беше нещо, което никога не съм мислил, че ще се случи. Не съм вярвал, че ще оцелеем и ще продължим напред. Загубих много любими хора", допълни той. 

Страхува се, че сега последиците ще са по-тежки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Пожари, земетресения, наводнения и като за капак пандемия... това ли ще ни затрие? Сигнализирай за неуместен коментар