Талибаните затегнаха контрола си, вече контролират 65% от Афганистан

Те отвоюваха поредица от победи след изтеглянето на международните сили

11.08.2021 | 13:08 Редактор: Юлия Христова
Талибаните затегнаха контрола си, вече контролират 65% от Афганистан

Талибаните затегнаха контрола си над завзетата афганистанска територия във вторник, принуждавайки цивилните жители да се крият в домовете си, а представител на Европейския съюз заяви, че бойците сега контролират 65% от страната след поредица от победи след изтеглянето на международните сили.

Пул-е-Кхумри, столицата на северната провинция Баглан, беше превзета във вторник вечерта, според жители, които съобщават, че афганистанските сили за сигурност се оттеглят към пустинята Келаги, където се намира голяма база на афганистанска армия.

Пул-е-Хумри стана седмата регионална столица, която вече е контролирана от талибаните, въпреки че Белият дом заяви във вторник, че САЩ не смятат, че талибаните ще успеят да превземат и задържат контрола над страната.

Президентът на Афганистан Ашраф Гани призова регионалните участници да подкрепят правителството му, докато представител на ООН заяви, че напредъците в правата на човека през 20-те години, откакто твърдолинейните ислямисти бяха свалени от власт, е в опасност да бъдат заличени.

В столицата Кабул помощниците на Гани казаха, че той търси помощ от регионални милиции, с които се е карал от години, за да защити правителството си. Той също така призова цивилните да защитават "демократичната тъкан" на Афганистан.

Гани разглежда мирните преговори с талибаните като "мъртви" и се стреми както да въоръжи цивилни, както и да си сътрудничи с милициите, за да попречи на групата да завладее администрацията му в Кабул, предава Bloomberg.

Описвайки настроението в президентския дворец като по-лошо от всякога, хората, запознати със ситуацията, заявиха, че Гани се чувства все по-изолиран с напускането на силите на САЩ, докато талибаните получават дипломатическа подкрепа от ключови държави като Пакистан, Русия и Китай. Те казаха, че единственият му изход е да събере афганистански групи, които се противопоставят на талибаните, за да се обединят за предстояща гражданска война - подобна на ситуацията през 90-те години, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК