Хиляди гърци протестират срещу Мицотакис, искат възмездие за пожарите

Недоволните обвиняват властите, че не са били подготвени и адекватни на бедствието

10.08.2021 | 14:16 Редактор: Здравко Черкезов

Хиляди гърци излязоха на протест срещу действията на правителството за справяне с огромните пожари в страната. Недоволните обвиняват властите, че не са били подготвени и адекватни на бедствието. 

Премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис се извини за неуспехите в гасенето на пожарите и призна: страната е изправена пред невиждана криза.

Недоволните се събраха пред парламента в Атина и обвиниха правителството, че е виновно, защото докато страната е в пламъци, защото не са предприети адекватни мерки.

"Протестираме срещу правителството, което остави цялата страна да изгори, защото поставят облагите пред народа. Ние протестираме, защото те дават милиони, за да купуват военни самолети, а не се отделят средства за пожарната служба", посочи протестиращ. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини за неуспехите в гасенето на пожарите. 

"Последните дни бяха най-трудните за страната ни от десетилетия. Ние се борихме и все още водим битка с огъня, използвайки всичките си сили. Но ние сме изправени пред природно бедствие с безпрецедентни размери. Щетите специално в Евия и Атика почерниха нашите сърца и и аз съм първият, който се извинява за всички проявени слабости. Напълно разбирам болката на всички наши граждани, които виждат къщите и имуществото им опожарени, както и болката от това, че трябва да напуснат домовете си", заяви Мицотакис.

От седмица Гърция е в плен на сериозни пожари. Изпепелени са огромни площи. Заради горещата вълна и продължилата няколко месеца суша, е трудно да се овладее стихията.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК