Турски министри подадоха оставки заради скандал

Тръгват си министърът на вътрешните работи и на икономиката.

25.12.2013 | 11:47
Турски министри подадоха оставки заради скандал

Двама турски министри - на вътрешните работи Муаммер Гюлер и на икономиката Зафер Чаглаян, обявиха днес, че подава оставка.

Синовете на двамата влиятелни министри от ислямско-консервативното правителство на Реджеп Тайип Ердоган са обвинени и арестувани в рамките на голямо дело за корупция заедно с още 22-ма души, включително бизнесмени и генералният директор на държавната банка Халкбанк.

"Напускам своя пост като министър на икономиката, за да може окончателно да се изяснят нещата около тази долна операция, насочена срещу нашето правителство", изтъкна Чаглаян в кратко комюнике.

"Операцията, започнала на 17 декември, безспорно е отвратителен заговор срещу нашето правителство, нашата партия и нашия народ", заяви министърът, подал оставка.

Двайсет и четирима души, сред които синовете на министрите на икономиката и на вътрешните работи, а също така бизнесмени и генералният директор на държавната банка Халкбанк, през уикенда бяха обвинени и изпратени в предварителния арест заради подозрения, свързани с мащабен финансов скандал. Полицейската операция на 17 декември разклати репутацията на кабинета, оглавяван от Реджеп Тайип Ердоган, чиято партия е на власт от 2007 г. - премиерът си бе изградил имиджа на герой в борбата срещу корупцията в Турция, посочва АФП.

Ердоган окачестви случая като "заговор", зад който стои според него мощна религиозна общност, целяща да дестабилизира правителството преди наближаващите местни избори през март и президентски - през юни, напомня агенцията.