Професор: Турската ваксина е 100% ефективна срещу Алфа варианта на Ковид-19

Турция регистрира нов скок в ежедневните случаи на коронавирус, отчитайки над 20 000 през последната седмица

10.08.2021 | 10:16 Редактор: Жаклина Иванова
Професор: Турската ваксина е 100% ефективна срещу Алфа варианта на Ковид-19

"Турската местна ваксина, която в момента е във фаза III на изпитвания, е 100% ефективна срещу Алфа варианта, открит за първи път в Обединеното кралство", заяви главният разработчик на ваксината.

Професор Айкут Йоздарендели посочи, че работата им върху опитни мишки е показала 100% ефективност срещу Алфа варианта, добавяйки, че тестват и ефективността на препарата и срещу по-разпространения вариант Делта.

Turkovac, неактивна ваксина, е в последната фаза на изпитанията от юни. Тя е разработена от изследователи от университета Erciyes в Кайсери и е одобрена от здравните институти на Турция (TUSEB). След като изпитанията приключат, се очаква това да бъде първата разработена в страната ваксина, която да се предлага в Турция. Очаква се ваксината да бъде готова за масово приложение до края на тази година.

Йоздарендели уточни, че Turkovac, неактивната китайска ваксина Sinovac и ваксината на Pfizer-BioNTech изглежда не причиняват сериозни странични ефекти според настоящите данни.

"Досега всички ваксини имат частични странични ефекти и всички се оказаха ефективни срещу коронавируса", коментира той.

Турция регистрира нов скок в ежедневните случаи на коронавирус, отчитайки над 20 000 през последната седмица. Все пак това не е съществено покачване, според професор Мустафа Нечми Илхан, член на Научния консултативен съвет по коронавирус към Министерството на здравеопазването, предаде БГНЕС.

Той заяви, че програмата за ваксинация е от съществено значение за поддържане на плавен ръст на заразяване.

"Бихме имали много повече случаи, ако 40% от населението не беше напълно ваксинирано", категоричен е той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК