Изписаха момиченце, тежало при раждането си само 212 грама

Тя е най-малкото оцеляло недоносено бебе в света

07.08.2021 | 22:40 Редактор: Искра Ангелова
Изписаха момиченце, тежало при раждането си само 212 грама

Момиченце, което е тежало 212 грама при раждането, е изписано от болница в Сингапур след 13-месечен болничен престой. Тя е най-малкото оцеляло недоносено бебе в света, съобщи сингапурският вестник The Straits Times.

Според вестника малайзийскa гражданка, която има статут на постоянно пребиваваща в Сингапур, е родила дете три месеца по -рано от планираното. Лекарите е трябвало спешно да оперират жената, страдаща от остра форма на прееклампсия. Лекарите са очаквали, че теглото на бебето по време на раждането ще бъде около 400 грама.

Момичето в момента е у дома, теглото му е около 6 кг, но има нужда от помощна белодробна вентилация. Освен това, въпреки възрастта си, детето все още не знае как да се храни самостоятелно. Както каза представителят на болницата в Националния университет на Сингапур Ивон Нг: "Това беше първият път, когато местните лекари се сблъскаха с такъв случай, беше необходимо да се приложат нови методи за грижи за бебето".

Както отбелязва вестникът, раждането и престоят в болница са стрували 200 хиляди сингапурски долара (147 хиляди долара), а около 300 хиляди сингапурски долара (221 хиляди долара) са били събрани чрез благотворителни фондации, предава "Фокус".

Според регистъра, който се поддържа от Университета на Айова, преди това най -малкото недоносено бебе в света е момиченцето Саби. Тя е родена през 2018 г. в Сан Диего, САЩ и тежи 245 грама при раждането. През 2019 г. най -малкото недоносено момче в света беше изписано от болница в Япония. Теглото му при раждане е 268 грама. През юни 2020 г. в Обединените арабски емирства (ОАЕ) се роди момиче с тегло 250 грама.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК