76 г. от бомбардировките над Хирошима: "Камък на мира" напомня за ужаса

Човешката история е завинаги променена

06.08.2021 | 19:33 Редактор: Юлия Христова

Днес се отбелязват 76 години от бомбардировката над японския град Хирошима. Всяка година на тази дата в столичния музей "Земята и Хората" се излага "Камъка на мира". 

6 aвгуст 1945 година. 8:16:02 ч., американски бомбардировач разтваря своите люкове и пуска атомната бомба Литъл Бой над японския град Хирошима. В този момент, човешката история е завинаги променена. Няколко дни по-късно Рейкийо Умемото отива в разрушения град, за да се види с оцелелите си приятели

"Когато минава по моста Айой, който е на 200 м от епицентъра на атомния взрив. Изведнъж духа вятър, разпръсква праха и на него му се привиждат лицата на жертвите на атомната бомбардировка", каза  Милена Христова от музея "Земята и Хората".

Така и започва историята на "Камъка на мира", преди 76 години на моста Айой.

За да може късовете  да бъдат обработени, Рейкийо Умемото трябва да изчака общо 40 години, за да може радиацията напълно да изчезне от камъните 

"Жителите на Хирошима разбират за идеята му. Създава се една фондация "Камъка за мир" и почти 7 години повече от 10 хиляди доброволци работят върху тази идея", допълни тя. 

Върху камъните, свидетели на този ужас, е издялан образът на богинята на милосърдието Канон с надпис "От Хирошима" под лика й. През 91 година камъкът на мира идва и в България. От тогава, всяка година на тази дата той бива показван в музея "Земята и Хората".

"Идеята е, на всички световни лидери да се подари по 1 гранитен къс, за да напомня за трагедията, с желанието тя никога повече да не се повтаря", посочи Христова. 

Гости на музея поднасят цветя в знак на солидарност, а млади артисти изнасят концерти с надеждата, че мирът ще победи

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
големия брат
преди 2 години
Умиротворяване по Американски! Сега също се опитват да налагат "своя образ и подобие" на целия свят! Създадоха ЛГБТ- движенията, измислиха десетки полове, построиха био-лаборатории по целия свят! Сигнализирай за неуместен коментар