Фон дер Лайен: Одобрението на Sputnik V не е сигурно, липсват данни

"Заявлението за ваксината до EMA е подадено от дълго време", посочи председателят на ЕК

04.08.2021 | 12:37 Редактор: Жаклина Иванова
Фон дер Лайен: Одобрението на Sputnik V не е сигурно, липсват данни

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, одобрението на руската ваксина срещу Ковид-19 Sputnik V от Европейската агенция по лекарствата (EMA) все още не е сигурно.

"Фактът, че производителят на ваксината срещу коронавирус Sputnik V не е успял да предостави на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) достатъчно данни за нейната ефикасност и безопасност, поражда въпроси", заяви Урсула фон дер Лайен.

"Стана много тихо около Sputnik V. Заявлението за ваксината до EMA е подадено от дълго време", посочи Фон дер Лайен в интервю за RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Ден по-рано Европейската комисия направи ваксинационния Ковид сертификат на Сан Марино валиден в целия Европейски съюз, отбелязвайки по този начин потенциално важен етап за Sputnik V, тъй като приблизително 90% от малката държава са имунизирани с руската ваксина.

Според производителя на руската ваксина, тя вече е одобрена в 69 страни по света. В рамките на ЕС Унгария и Словакия използват Sputnik V дори без одобрение от ЕМА, информира БНР.

Русия изрази надежда, че ваксината ще получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата до есента на 2021 г.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК