Нови стимули за имунизация в САЩ: Плащат по $1000 на учители да се ваксинират

В последните седмици САЩ отбелязват рязко увеличение на случаите на коронавирус

02.08.2021 | 22:36 Редактор: Жаклина Иванова
Нови стимули за имунизация в САЩ: Плащат по $1000 на учители да се ваксинират

Всички училища в югоизточния американски щат Джорджия ще плащат 1000 долара бонус на учители и друг педагогически персонал, който се ваксинира срещу коронавируса. Това е пореден опит на властите да се предпазят от следващи вълни на пандемията, предаде АФП.

С този стимул местните власти се надяват да избегнат "многобройните смущения на учебния процес, които се случиха в последните две години в резултат на пандемията".

"Миналата година беше предизвикателство като никое друго за нашите студенти и нашите служители, тъй като непрекъснато се налагаше да се приспособяваме към наличието на Ковид-19 в нашите кампуси", казва в изявление Мери Елизабет Дейвис от администрацията на щата.

"Студентите ни и семействата им заслужават и очакват предсказуемост и стабилност в обучението си, а това да сградите ни да бъдат отворени, а служителите - здрави, е от първостепенно значение за тези усилия", добави тя.

Училищният окръг Хенри, югоизточно от град Атланта, ще плати 1000 долара на всеки от близо 6000-те си хиляди служители, които са със завършен цикъл на ваксинация, или които решат да си поставят ваксина в срок до 30 септември. Условието е ваксината да е поне една доза на Johnson and Johnsohn или и двете дози от Pfizer или Moderna.

Парите за стимулиране на ваксинирането ще дойдат от федерална програма за ограничаване на коронавируса в началните и средните училища.

"Към момента ваксините са единствената защитна мярка, която помага да се смекчи и спре разпространението на този вирус", посочва Дейвис.

В последните седмици САЩ отбелязват рязко увеличение на случаите на коронавирус, дължащо се предимно на по-заразния вариант Делта.

Новите случаи на Ковид-19 са се увеличили четири пъти през последните седмици, потвърди и директорът на Националния институт по здравеопазване Франсис Колинс. Според официалните данни малко под 60 % от населението на САЩ на възраст над 12 години е напълно ваксинирано,предаде БГНЕС.

Огромни различия, обаче, се наблюдават в нивото на ваксинация в различните райони. Това се дължи на факта, че имунизацията придоби политически нюанс при бившия президент Доналд Тръмп, като либералният север и изток са по-отворени към поставянето на ваксина, а консервативният юг е по-предпазлив.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК