Министри от Г-20 не успяха да постигнат единодушие по ключови климатични цели

Разделенията предвещават лош старт и на преговорите на ООН за климата

24.07.2021 | 11:45 Редактор: Юлия Христова
Министри от Г-20 не успяха да постигнат единодушие по ключови климатични цели

Министрите на околната среда от Групата на двайсетте не успяха да постигнат пълно съгласие по ключови климатични цели, само 100 дни преди началото на важната международна конференция, съобщава Bloomberg.

Дори след маратонските преговори, които продължиха през нощта, министрите не успяха да намерят общ език за постепенното премахване на въглищата или за ограничаването на глобалното затопляне, заяви в петък министърът на екологичния преход на Италия Роберто Чинголани по време на пресконференция в Неапол.

Разделенията между страните от Г-20 предвещават лош старт и на преговорите на ООН за климата, които трябва да започнат на 31 октомври в Глазгоу. Лидери и дипломати, включително представителят на американския президент за климата Джон Кери, многократно подчертават, че срещата, известна като COP 26, може да е последният шанс за определяне на международни политики, които биха предотвратили затоплянето на планетата с повече от 1,5 градуса по Целзий от преиндустриалните нива. Това според учените е ключово за предотвратяване на най-тежкото въздействие на изменението на климата.

„Г-20 представлява 80% от всички глобални емисии“, каза Патриша Еспиноса, ръководител на секретариата на ООН по климатичните промени.

„Няма път до 1.5C без Г-20.

Прекратяването на използването на въглища, най-замърсяващото изкопаемо гориво, беше основна пречка. Италия, която е домакин на срещата на Г-20, настоява да включи тази цел в официалното комюнике, което ще бъде публикувано в събота. Въпреки това редица страни, включително Индия и Русия, оказаха съпротива, каза Роберто Чинколани на пресконференцията, пише bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК