Експерти: Груповият имунитет отстъпва пред Делта варианта, трябват ни 94% ваксинирани

31 060 са новозаразените с Ковид-19 в Испания, средната честота за страната надхвърли максимума на втората вълна

17.07.2021 | 12:46 Редактор: Жаклина Иванова
Експерти: Груповият имунитет отстъпва пред Делта варианта, трябват ни 94% ваксинирани

Епидемиолозите в Испания вече твърдят, че груповият имунитет може да бъде постигнат с ваксинирането на 94 % от населението.

31 060 са новите случаи на заразени с Ковид-19 в Испания. Средната честота за страната надхвърли максимума на втората вълна и вече е 537 случая на 100 000 жители. При младите в 13 автономни региони надвишава 1 000 случая, а в Каталуния и Кастилия и Леон - над 3 000. Епидемиолозите вече твърдят, че с увеличаването на случаите на варианта Делта груповият имунитет отстъпва.

В началото на ваксинационната кампания се считаше, че груповият имунитет ще бъде постигнат, когато поне 70% от населението е ваксинирано и испанското правителство изчисли, че тази цифра може да бъде достигната в средата на август.

Според председателя на Испанската асоциация на ваксинациите Амос Гарсия обаче, това е "цифрата, от която трябва да продължим да напредваме", докато не постигнем онази имунологична бариера, която прекъсва веригата от инфекции между хората, осигурявайки непряка защита за неваксинирани лица или лица с нарушен имунитет.

Това означава, че с увеличаване на инфекциите и вариантите, груповият имунитет ще се постигне вече при ваксинирането на около 94% от населението, предаде БТА.

Според Министерството на здравеопазването чак когато по-голямата част от населението е ваксинирано, няма да има нови мутации, а според математиците много трудно ще се стигне до 94% ваксинирани на този етап при положение, че за децата под 12-годишна възраст все още няма одобрена ваксина.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
мухобройко
преди 2 години
Тъй като има звездички на първия ми коментар, ето второ без звездички надявам се:Заглавието трябва да бъде: ..... Мал0умните: Груповият имунитет отстъпва пред Делта варианта, трябват ни 94% ваксинирани. Какви звучни имена само... Делта, скоро Гама и Омега... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
мухобройко
преди 2 години
Заглавието трябва да бъде:***: Груповият имунитет отстъпва пред Делта варианта, трябват ни 94% ваксинираниКакви звучни имена само... Делта, скоро Гама и Омега... Сигнализирай за неуместен коментар