СЗО алармира: Делта вариантът ще увеличи натиска върху здравните системи

Делта вече достигна до 111 държави

14.07.2021 | 12:08 Редактор: Елеонора Танева
СЗО алармира: Делта вариантът ще увеличи натиска върху здравните системи

Броят на държавите и териториите, в които циркулира силно заразният Делта вариант на Ковид-19, се е увеличил за седмица със 7, до 111, информира Световната здравна организация, цитирана от ТАСС. Този вариант е по-заразен от другите. 

"Повишената заразност означава, че най-вероятно Делта в близките месеци ще стане доминиращ вариант на света", предупреждават от СЗО.

Заради прогнозираното по-нататъшно разпространение на този щам се очаква повишаване на заболеваемостта и "повишен натиск върху здравните системи, особено в контекста на ниския обхват на ваксинацията".

СЗО не обяснява защо Делта вариантът е влязъл в някои страни, а в други - отсъства. В същото време организацията подчертава, че наскоро някои държави са смекчили ограниченията, свързани с пандемията, пише "Фокус".

Според специалистите нараства мобилността на населението и контактите, включително "срещи на малки и големи групи". Увеличава се и броят на пътуванията, които не са неотложни.

СЗО обръща внимание на факта, че пропуските в прилагането на епидемиологично наблюдение, тестване и други мерки, свързани с борбата срещу Ковид-19, "зануляват постиженията, постигнати до момента в контрола на пандемията".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК