Индия ограничава раждаемостта, ще финансира доброволната стерилизация

Очаква се до 2027 г. да се превърне в най-населената държава в света

13.07.2021 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова
Индия ограничава раждаемостта, ще финансира доброволната стерилизация

Навръх Световния ден на населението, който се отбелязва на 11 юли, властите на някои индийски щати стартираха редица нови инициативи, насочени към засилване на контрола върху увеличаването на населението в страната – по модела на Китай, съобщава изданието Insider.

Новите законопроекти предвиждат семействата, които имат повече от две деца, да нямат възможност за получаване на държавни субсидии, а родителите, които се съгласят на доброволна стерилизация, могат да разчитат на допълнителна финансова подкрепа.

Инициативите бяха предложени от властите на два индийска щати - Утар Прадеш и Асам. Ако беше отделна държава, Утар Прадеш, където живеят 240 милиона души, щеше да заема пето място в света сред страните с най-голямо население - непосредствено след САЩ и Индонезия.

Очаква се до 2027 г. Индия да изпревари Китай и да се превърне в най-населената държава в света. Но за разлика от Китай, където доскоро семейства, в които са родени повече от две деца, трябваше да плащат значителни глоби, в Индия все още няма такива правила. Властите в Утар Прадеш обаче предложиха нова политика в областта на контрола над населението, която предоставя бонуси за семействата, които се ограничават до отглеждането на две деца, и санкции за тези, които не са съгласни с подобни мерки, информира "Фокус".

Освен това, според местния законопроект, ако поне един родител се съгласи на доброволна стерилизация, семейството може да разчита на различни данъчни облекчения и субсидии. В същото време тези, които въпреки това решат да имат повече от две деца, ще бъдат лишени от възможността да се класират за финансова подкрепа от държавата и да заемат постове в местната власт.

"Ръстът на населението е в основата на сериозни проблеми, включително преобладаващото неравенство в обществото. Контролът на населението е предпоставка за създаване на развито общество", написа главният министър на щата Йоги Адитянат в своя профил в Twitter на 11 юли.

Законопроектът в Утар Прадеш е внесен за обсъждане до 19 юли. След това инициативата ще бъде разгледана от законодателния орган на щата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК