Талибаните завладяха ключовия Ислам Кала, докато САЩ ускориха изтеглянето

"Не, не вярвам на талибаните", категоричен е Байдън

09.07.2021 | 19:16 Редактор: Здравко Черкезов

Съединените щати ускоряват изтеглянето си от Афганистан, а на този фон - талибаните продължават да завладяват нови райони от страната

Под техен контрол вече е ключовият град Ислам Кала и граничният пункт с Иран, който се намира там.

В знак на победа над правителствените сили, талибаните свалиха знамето на Афганистан от граничния пункт в Ислам Кала. Градът е една от големите търговски врати към Иран и е осигуряваше месечно около 20 млн. долара приходи за официалната власт в Кабул. 

След като водената от Съединените щати мисия започна изтеглянето си, бойците на ислямското военно движение успяха да превземат пет района в провинция Херат без сериозна съпротива. Под техен контрол са и гранични райони с Таджикистан. 

По-рано тази седмица повече от 1 000 военни от афганистанските сили за сигурност избягаха там, заради настъпление на талибаните. Въпреки това американският президент Джо Байдън заяви, че афганистанското правителство може да се справи със ситуацията. 

"Имате 300 хил. добре екипирани афганистански части и военновъздушни сили срещу 75 хил. талибани. Вярвам в способността на афганистанските сили", смята Байдън.

Байдън е категоричен, че решението на конфликта в Афганистан е политическо, а не военно. Мирът трябва да бъде договорен между афганистанското правителство и талибаните, но на въпрос дали вярва на ислямската организация, отговори: "Не, не вярвам на талибаните". 

Според анализатори - талибаните ще поставят под контрол цялата страна в следващите 6 месеца. По информация на "Ройтерс", властите в Таджикистан очакват вълна от бежанци и подготвят лагери.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК