22 млн. работни места са изчезнали заради Ковид-19 в развитите страни

Трудовите пазари в тези държави са възстановили само половината от изгубената заетост по време на пандемията

07.07.2021 | 23:37 Редактор: Жаклина Иванова
22 млн. работни места са изчезнали заради Ковид-19 в развитите страни

Трудовите пазари в развитите страни са възстановили само половината от изгубената заетост, която отчетоха по време на пандемията, като младите и нискоквалифицираните служители са най-тежко засегнати, предава Bloomberg.

Това е заключението в изследване от 400 страници на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което е установило, че около 22 млн. работни места са изчезнали до края на 2020 г. в индустриализираните страни. Базираната в Париж институция съобщи, че пълно възстановяване на заетостта до нивата преди пандемията няма да се случи до края на следващата година.

Данните показват, че коронавирусната пандемия е ускорила редица тенденции, които започнаха през последните десет години, включително нарастване на неравенството в доходите, пренасочване към работни места, изискващи по-големи технически умения, и по-малко възможности за сигурна заетост за нискоквалифицираните служители.

"Ако сега не успеем да се справим с неравенството и изключването, вероятно ще се стигне не само до по-дълбоко разделение в обществото, а ще има отрицателни последици за производителността и възстановяването на икономиката“, коментира директорът на отдела за заетостта, труда и социалната политика в ОИСР Стефано Скарпета.

Организацията е установила "бързо натрупване" на дългосрочна безработица, като всяка вълна на ограничения заради пандемията е затруднила още повече хората да се върнат на пазара на труда.

Заетите в хотелиерството и ресторантьорството и в сектора на услугите, които бяха принудени да затворят за месеци, регистрират най-високи нива на безработица и по-ниско ниво на образование от хората с професии, които могат да се извършват от вкъщи. Заетостта е нараснала в сектори като финанси и застраховане дори в разгара на пандемията, а при професии с по-ниско заплащане работното време е било намалено с над 28%.

Авторите на доклада предупреждават за "особено тревожен" ръст на незаетостта сред младите хора в повечето страни и призовават правителствата да увеличат възможностите за преквалифициране на служителите.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Д.ИВАНОВА
преди 2 години
Ако се предоверявате на броя регистрирани в бюрото по труда може и да е вярно,но къде ги тези работни места,които да поемат абитуриентите от миналата и тази година ?!Градини,паркове,заведения денонощно са пренаселени от "работещи" пияни и дрогирани младежи-нима не ги виждате Сигнализирай за неуместен коментар