Руският самолет се е разбил след удар в скала, машината е била в изправност

След няколко часа издирвателни акции останките са открити на близо 4 километра от летището

06.07.2021 | 19:48 Редактор: Жаклина Иванова

Пътнически самолет с 28 души на борда се разби в морето край Камчатка. Няма оцелели, открити са останки от машината. Самолетът Ан-26 е летял до Палана. В него е имало 22-ма пътници, сред които две деца и шестима души екипаж.

Рано сутринта е изгубена връзката с руския пътнически самолет Ан-26 в района на полуостров Камчатка, на 10 км преди летището до крайната точка в административния център на Камчатския край.

След няколко часа издирвателни акции при лоши метеорологични условия останките са открити на близо 4 километра от летището, в крайбрежна зона. Спасителните екипи съобщиха, че отломките са паднали в Охотско море, след като самолетът се е ударил в скала. Вероятно пак заради лошите метеорологични условия. Видео показва и мястото на взрива.

Според една от първите версии на службите за спешна помощ машината може да е паднала в морето заради грешка на пилота при лоша видимост. Камчатските власти обаче съобщиха, че самолетът е захождал за кацане откъм сушата, а не откъм морето. Води се разследване дали са били нарушени правилата за безопасност на движението. Самолетът Ан-26, собственост на местна авиокомпания, бил с валиден сертификат за изправност.

"Самолетът беше в изправност и екипажът му е опитен", заяви заместник-министърът на транспорта в Камчатска област Анатолий Баников.

Командирът не е съобщавал за проблеми. Медии обаче сигнализираха, че е трябвало да бъде изваден от експлоатация заради възрастта му.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК