Унгария и Сърбия свързаха тръби: "Балканският поток" е завършен

"Никой в Сърбия вече няма да мръзне", заяви Душан Баятович

04.07.2021 | 18:23 Редактор: Здравко Черкезов
Унгария и Сърбия свързаха тръби:

Сръбската компания "Сърбиягаз" и унгарската FGSZ свързаха на границата с Унгария тръбите от газопровода "Балкански поток", по който в бъдеще ще тече газ от Турция до Централна Европа през България и Сърбия.

От утре Унгария ще може да предоставя капацитета си, а Сърбия ще стане важна транзитна държава за Централна Европа. Първите количества транзитен газ за Централна Европа ще потекат на 1 октомври, съобщи РТС.

В този бранш, свързването на две тръби, които идват от две различни държави, се нарича златна връзка. Когато се стигне до златна връзка, това означава, че проектът върви към приключване и доставката на газ ще започне скоро, обясни Ференц Саболч - председател на управителния съвет на FGSZ, предаде БГНЕС.

Генералният мениджър на "Сърбиягаз" Душан Баятович каза, че по този начин е сложен край на дългогодишните усилия, с която страната най-накрая е решила въпроса за доставките на газ от друг източник, а не само през Украйна.

"Никой в Сърбия вече няма да мръзне, а цената на газа за домакински нужди няма да се промени от есента. Повишаването на цената на газа заради ръста на цените на нефта ще се отрази на "Сърбиягаз", обясни Баятович. 

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Ние сега да се радваме за Сърбия ли? Сигнализирай за неуместен коментар