На всеки два часа човек умира от внезапна смърт във Ванкувър заради жегите

В магазините са изчерпани климатиците и вентилаторите

30.06.2021 | 14:08 Редактор: Елеонора Танева

Десетки сигнали за внезапна смърт в Канада заради жегите. Дори и в най-горещите лета досега, жителите на кандаската провинция Британска Колумбия, не са се сблъсквали с подобни температурни рекорди, като тези от последните дни. 

От края на миналата седмица живакът не спира да се покачва и на места вече достигна близо 50 градуса. Безпрецедентните жеги в Канада взеха десетки жертви. 

"От време на време има горещи вълни през лятото, което става все по-топло. Никога обаче не е било толкова зле. Никога не сме преживявали такова нещо. През последните дни спешните екипи са на крак денонощно. Сигналите за внезапно починали хора се увеличават всеки час", обясни ситуацията Роса.

Полиция Ванкувър отговаря на средно 14 сигнала за внезапна смърт на ден. 

В региона климатиците в домовете са рядкост. През последните дни обаче поръчките за инсталации за охлаждане са скочили рязко. Вентилаторите в магазините също са изкупени. 

Дори и дивите животни търсят начин да се спасят от жегата, търсейки вода.

Опасно високите температури предизвикаха пожари и отново повдигнаха темата за глобалното затопляне. 

"Климатичната криза не е фикция, а е абсолютна истинска. Това е големият урок от последните няколко дни. Цялото западно крайбрежие на Северна Америка - от мексиканския щат Баха до Аляска, всичко е в червено", заяви премиерът на Британска Колумбия Джон Хорган

В Портланд, САЩ, където термометрите показват 46 градуса, асфалтът се напука, а електрозахранващи кабели са прегорени. В региона не са регистрирани подобни температури от 40-те години, когато започва да се води статистиката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК