Всяка трета омъжена в Индия е под 18 г. - защо?

Родители принуждават дъщерите си да се омъжат заради бедност

24.06.2021 | 22:18 Редактор: Здравко Черкезов
Всяка трета омъжена в Индия е под 18 г. - защо?

Индия е една от малкото страни в света, където браковете с деца са сериозно разпространени. Част от причините: бедността, безработицата и патриархалните норми. Сега Ковид-19 може да влоши ситуацията. 

Семейството на 15-годишната Неелам от индийския град Муршидабад решило да я омъжи през май, дни преди циклонът Яас да връхлети Източна Индия. Родителите ѝ, които са тежко засегнати от пандемията, знаели, че циклонът допълнително ще усложни живота им. Затова били убедени, че дъщеря им трябва да се задоми.

Западна Бенгалия е един от петте щата в Индия, където ранните бракове са широко разпространени. Там 25% от момичетата на възраст между 15 и 19 години са омъжени. За цяла Индия процентът е 12%.

Родители принуждават дъщерите си да се омъжат

"Много семейства в щата бяха лишени от препитанието си заради Ковид-19", обяснява Байтали Гангули, която работи в неправителствена организация в град Колката (бел.ред. преди Калкута). "Страхът за насъщния е повсеместен, а финансовото състояние е тежко", допълва тя. Правозащитници алармират, че в тази част от страната има сериозен ръст на детските бракове, преди всичко в селските райони.

В южната част на щата Телангана телефонните линии за защита на деца получават много повече обаждания, отколкото преди. Много момичета търсят помощ и казват, че родителите им ги принуждават да се омъжат. От февруари 2019 до март 2020 правителствената програма за развитие на жените и благосъстоянието на децата е предотвратила 977 детски брака в щата. От началото на пандемията броят на предотвратените бракове е скочил до 1355. Това са официалните данни. Представете си колко случая не са регистрирани", казват от фондация Sphoorti.

През април и май тази година Индия отчиташе по 400 000 нови случая ежедневно. Макар в момента ситуацията да е по-спокойна и част от ограниченита да се отменят, експертите предупреждават, че Индия трябва да измине дълъг път, докато овладее разпространението на вируса.

Всяка трета омъжена жена е под 18

Индия е една от малкото страни в света - заедно с Нигер, Гвинея, Южен Судан, Чад и Буркина Фасо, където браковете между деца са сериозно разпространени в обществото. Бедността, безработицата и патриархалните норми са част от факторите, които допринасят за това.

Въпреки докладите, според които детските бракове намаляват от 2001 насам, преброяването през 2011 разкрива, че тази практика е широко разпространена, като почти всяка трета омъжена жена е под 18 години. Проблемът е особено сериозен в селските райони, където живеят две трети от индийското население.

Детските бракове са белязани и от полова дискриминация. Много по-често засегнати от принудителен брак са момичетата. Тези практики нарушават правата на децата и пресичат всяка възможност за развитието на жените. Те създават порочен кръг от недохранване, влошено здраве и необразованост, казват експерти.

Ковид-19 може да влоши ситуацията

Въпреки че през 2006 индийското правителство прие Закона за забрана на детските бракове, действителността е напълно различна. Според Националната комисия за защита на правата на детето, най-висшият орган за защита на правата на децата в Индия, браковете между непълнолетни, особено при момичетата, се увеличават дори в градските зони в страната.

Много родителите решават да омъжат дъщерите си поради финансови трудности - за да не се грижат за тях. Освен че отнемат на момичетата фундаментални права, ранните бракове създават и сериозен риск за тяхното здраве, излагайки ги на опасности като ранно забременяване и изнасилвания. 

"Притесняваме се, че Ковид-19 може да застраши прогреса в битката срещу детските бракове в Индия. Пандемията доведе до затваряне на училищата, икономическа криза и преустановяване на социалните услуги. А това може да увеличи заплахата от ръст в броя на детските бракове", казва пред DW Ясмин Али Хаке, представител на УНИЦЕФ за Индия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК