Лекари от Острова призоваха за поставяне на бустер ваксина през есента

Правят се широкомащабни проучвания за ефекта от комбинирането на различни ваксини

21.06.2021 | 13:28 Редактор: Здравко Черкезов
Лекари от Острова призоваха за поставяне на бустер ваксина през есента

Във Великобритания лекари и здравни организации призоваха правителството да започне планиране за бустер ваксина през есента, защото се очакват нови предизвикателства. Те посочват, че се очакват отговори на много въпроси, включително колко дълго се запазва имунитетът след първото ваксиниране и дали децата трябва да бъдат ваксинирани.

Високопоставен правителствен източник вече реагира на призива като каза, че планове за програма за бустер ваксина ще бъдат публикувани в скоро време, допълвайки, че се правят широкомащабни проучвания за ефекта от комбинирането на различни ваксини.

По-рано от националното здравеопазване бяха заявили, че не може да се продължава както досега само реагирайки на извънредни ситуации, а трябва да се мисли и за бъдещето, информира БНР. 

От Министерството на здравеопазването заявиха, че окончателното решение за бустер програмата зависи от голяма степен от данните от вървящите в момента клинични опити, които се очакват през септември. 

Правителственият източник, цитиран от Би Би Си отбеляза, че Обединеното кралство ще има голяма полза от новите ваксини на "Новавакс" и "Валнева", които изчакват одобрение от Агенцията за регулиране на лекарствата и медицинските продукти.

До момента около 60% от пълнолетното население на страната са получили две дози ваксина, което означава, че са напълно ваксинирани. През уикенда имаше масово посещение на центровете за ваксиниране след като бяха призовани всички на 18 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК