В Австрия от 1 юли - отварят нощните заведения, падат маските по време на спорт

От 22 юли ще бъде обявено ново разхлабване на мерките

17.06.2021 | 16:32 Редактор: Десислава Атанасова
В Австрия от 1 юли - отварят нощните заведения, падат маските по време на спорт

На пресконференция тази сутрин австрийското правителство обяви поредното разхлабване на мерките срещу Ковид-19.

Както изтъкна федералният канцлер Себастиан Курц, това става възможно поради намаления брой новозаразени и на масовата имунизация на австрийското население.

Очаква се през юли пет милиона души да са получили първа доза от ваксината.

Достъп до всички мероприятия на спортния и културния живот, както и до всякакви заведения и масови частни мероприятия ще имат хората с отрицателен тест, с документ за прекаран Ковид-19 и ваксинираните.

От 1 юли отварят нощните заведения в страната, тъй като се премахва вечерният час. Разрешени са сватбите и големи тържества, отпада изискването за дистанция от 1 метър в заведенията за хранене, както и задължителната регистрация. Първоначално клубовете и дискотеките имат право да ползват 75 процента от капацитета, като ограничението е в сила до 22 юли. Големите тържества над 100 човека трябва да бъдат регистрирани предварително, а над 500 човека - да се провеждат след получаване на съответно разрешение.

Многолюдните обществени мероприятия са разрешени без ограничения в капацитета, разрешени са и концерти и мероприятия с правостоящи. Премахва се задължението да се носи маска при спортни и културни мероприятия.

Правителството обяви, че от 22 юли ще бъде обявено ново разхлабване на мерките.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК