ЕС и САЩ постигнаха споразумение след 17 години спор за Airbus и Boeing

Урсула фон дер Лайен: Наша общ цел е да решим конфликта

15.06.2021 | 15:50 Редактор: Десислава Атанасова
ЕС и САЩ постигнаха споразумение след 17 години спор за Airbus и Boeing

Европейският съюз и Съединените щати са постигнали споразумение за продължаване с пет години на отмяната на взаимните мита, като стъпка за решаване на продължаващия 17 години конфликт за неправомерните субсидии за Airbus и Boeing. Това потвърди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Не трябва да подценяваме ситуацията. Това е най-дългият търговски спор в историята на Световната търговска организация, така че е в наш общ интерес да го решим. Отваряме нова глава в нашите отношения, преминавайки от съдебни спорове към сътрудничество по проблемите около самолетостроенето," каза още Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

По време на провеждащата се в Брюксел среща на върха ЕС - САЩ, в която участва и американският президент Джо Байдън, акцент се поставя и върху преодоляването на икономическите последствия от пандемията, отношенията с Русия и Китай.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че с удоволствие ще работи с американския държавен глава за преодоляване на съществуващите предизвикателства.

В отговор Байдън подчерта, че Съединените щати никога не са се оттегляли напълно от Европа. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 години
Боеинг ги видяхме кво напрвиха ! Сигнализирай за неуместен коментар