Румен Радев: Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството

Проектите, които ще обсъдим днес са залог за запазване на технологическото предимство на Алианса, каза още той

14.06.2021 | 15:25 Редактор: Десислава Атанасова

Лидерите на 30-те страни членки на НАТО се събраха в Брюксел за 32-рата среща на върха. В нея участва и американският президент Джо Байдън, който призова за "по-добра координация" между съюзниците, по отношение на Русия и Китай. В Брюксел е и българският президент Румен Радев.

Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха в Брюксел. И е категоричен - проектите, които се обсъждат са залог за запазване на технологическото предимство на Алианса.

 "Основен фактор за сигурността на всички държави е нашето единство", заяви българският президент.

Радев със задоволство споделя, че е видял свои идеи в плана НАТО 2030, чрез които може да се премахне технологичният разрив между отделните страни-членки. 

"Със задоволство мога да споделя, че в НАТО 2030 вече се виждат начални проекти, които водят в тази посока. Проектите, които ще обсъдим днес са залог за запазване на технологическото предимство на Алианса. Нещо повече – те са от огромно значение за развитие на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите в България“, допълни българският президент.

Още преди началото на срещата бяха очертани посланията - държавите от НАТО са единни по отношение на Китай и Русия. 

"Ние приветстваме решението на Съединените щати и Русия да удължат договора „Нов СТАРТ“, с който се ограничават редица ядрени оръжия с дълъг обсег, но това трябва да е само първа стъпка. Надявам се двамата президенти да постигнат напредък по въпроси, свързани с контрола над въоръжаването. Ние не желаем нова надпревара във въоръжаването и искаме да удължим контрола над него“, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за по-добра координация между членовете на Алианса относно Русия и Китай. И посочи двете страни като нови предизвикателства.

"Русия действа по начин, който не съответства на това, на което се надявахме", заяви президент на САЩ Джо Байдън 

Надежда диалогът с Русия да се подобри изрази и британският премиер Борис Джонсън. 

"Винаги съм се надявал, че нещата с Русия ще се подобрят, но се опасявам, че досега те са доста разочароващи от гледната точка на Великобритания", подчерта министър-председател на Великобритания Борис Джонсън.

И посочи още, че алиансът не иска нова студена война с Китай..

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК