Бившият ръководител на Мосад намекна: Ние убихме иранския ядрен учен Фахризадех

Йоси Коен даде подробности за операциите на Израел в Иран

12.06.2021 | 11:20 Редактор: Здравко Черкезов
Бившият ръководител на Мосад намекна: Ние убихме иранския ядрен учен Фахризадех

Доскорошният ръководител на израелската шпионска агенция Мосад даде откровено интервю за операциите на страната срещу Иран. Коен също така намекна за участието на Израел в разрушаването на иранското ядрено съоръжение в Натанц и убийството на ядрения учен Мохсен Фахризадех.

Йоси Коен се оттегли като шеф на Мосад миналата седмица.

Той разговаря с журналистката Илана Даян в документалната програма Uvda на канал 12, която беше излъчена по израелската телевизия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху назначи Коен за шеф на Мосад в края на 2015 г. Той се работи в шпионската агенцията от 1982 г., след като учи в университета в Лондон, и каза в интервюто, че е ичал "стотици" паспорти през кариерата си.

Най-откровените моменти в интервюто бяха за кражбата на ядрения архив на Иран.

Нетаняху разкри откраднатите файлове на пресконференция през 2018 г. С поред него те доказват, че Иран тайно се е опитал да направи ядрено оръжие и тайно е запазил ноу-хау - твърдение, което Иран отрече

Коен каза в интервюто, че са били необходими две години, за да се планира операцията. Общо 20 агенти на Мосад бяха ангажирани на място - никой от които не беше израелски граждани, каза Илана Даян.

Шпионският шеф наблюдавал операцията от команден център в Тел Авив. Агентите нахлуха в склад и трябваше да разбият над 30 сейфа, каза той. Когато на екрана се появиха изображения, "имаше невероятно вълнение за всички нас", каза той, цитиран от "Таймс ъв Израел".

Всички оперативни работници са оцелели при операцията и са добре, добави той, въпреки че някои трябваше да бъдат извлечени от Иран.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
курудав
преди 2 години
На суд! Как така убили горкият човечец!!! Сигнализирай за неуместен коментар