Джил Байдън: Носим любов от Америка... Джонсън получи велосипед и каска

Президентът на САЩ получи портрет на Фредерик Дъглас

11.06.2021 | 14:13 Редактор: Юлия Христова

Най-богатите страни в света се събират официално на срещата на високо равнище на Г-7 в английското графство Корнуол. В навечерието ѝ американският президент Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън обсъдиха важни теми. 

Часове преди срещата на Г-7 светът гледа към Карбис Бей - английското курортно градче, което посреща лидерите на седемте най-големи икономики в света. И този път имаше демонстрации - с искане богатите страни да дадат ваксини на по-бедните.

Активисти направиха скулптури на лидерите на седемте най-големи развити икономики. Призивът към тях е да паднат и патентите за ваксините, за да може да се произвеждат навсякъде. Идеята се подкрепя от американския президент Джо Байдън, докато канцлерът на Германия Ангела Меркел е скептична. Домакинът Борис Джонсън беше лаконичен.

"Обединеното кралство ще дари най-малко 100 милиона ваксини от тези за страната. Очаквам лидерите на държавите от Г-7 да обявят, че ще предоставят най-малко 1 милиард дози ваксини на останалите страни по света", посочи той. 

Джонсън също смята, че ще бъде постигнато съгласие за разширяване на световното производство на препарати за имунизация. Обещание даде и Джо Байдън.

"500 милиона дози Pfizer ще бъдат дарени на 92 държави от долната половина в класацията по икономически стандарт и на Африканския съюз", каза той. 

А в дневния ред на срещата на Г-7 са коронавирусът, поуките от пандемията и начините за пълното справяне с нея. Анализаторите отбелязват, че единствено Brexit хвърля сянка върху Г-7, като се очаква зад кулисите на срещата да бъдат проведени много важни двустранни срещи за решаване на кризата около прилагането на Протокола за Северна Ирландия. Световните лидери изглеждат доста обединени по най-важните глобални въпроси.

Извън важните теми вниманието върху себе си привлякоха първите дами от двете страни на Океана. Яке с думата "любов" на гърба носеше Джил Байдън на първото си посещение в чужбина, откакто съпругът ѝ стана президент на Съединените американски щати. Тя обясни, че има специално послание - носят любов от Америка.

"Срещата на Г-7 е глобална конференция и се опитваме да създадем единство и надежда по света след година на пандемия", подчерта първата дама на САЩ. 

Тя се разходи боса по плажа в Корнуол заедно със съпругата на Борис Джонсън и едногодишния син на британския премиер. Първата среща на американския президент в чужбина завърши и с подаръци - Байдън подари на Борис Джонсън велосипед и каска, американско производство заради любовта на премиера към колелата. Той пък върна жеста с портрет на Фредерик Дъглас - активист срещу американското робство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК