Захарова: Присъдата на Ратко Младич демонстрира пристрастност

Международните институции били лицемерни на фона на босненските, хърватските и косовските военни

09.06.2021 | 16:29 Редактор: Здравко Черкезов
Захарова: Присъдата на Ратко Младич демонстрира пристрастност

Решението на Апелативната камара на Международния механизъм на наказателния трибунал в Хага да потвърди доживотната присъда на бившия командир на сръбската армия в Босна и Херцеговина Ратко Младич, е доказателство, че международните институции, разследващи и преследващи престъпления в бивша Югославия, демонстрират пристрастност. Това посочи в коментар официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Присъдата на Ратко Младич за пореден път демонстрира, че дейностите на международните механизми за изправяне пред съда на виновните за престъпления по време на гражданската война в бивша Югославия, на практика се характеризират с пристрастие към една от страните в конфликта," твърди тя.

Захарова заяви също, че присъдата на Младич изглежда особено лицемерна на фона на оправдаването от хагското правосъдие на босненските, хърватските и косовските военни.

Според дипломата така се възпрепятстват усилията за възстановяване на доверието в балканския регион.

"Отличителните черти на функционирането на Международният трибунал за бивша Югославия, игнорирайки фактите и историческия контекст на събитията, свързани с разпадането на Югославия, подкопават усилията за разрешаване на последиците от конфликта и възстановяване на доверието на Балканите", каза Захарова, цитирана от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК