Потвърдиха доживотната присъда на Ратко Младич

Сребреница е единственият случай на геноцид в Европа след Втората световна война

08.06.2021 | 17:50 Редактор: Юлия Христова

Окончателно - Ратко Младич с доживотна присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството. Апелативният състав на Трибунала в Хага потвърди присъдата му от 2017 година, която бившият командир на босненските сърби се опита да обжалва. С днешното решение приключва последното босненско дело за геноцид пред Съда на ООН за бивша Югославия.

Мемориалното гробище Поточари пази спомена за хилядите невинни, убити по време на войната в Босна и Херцеговина. Фазила Ефендич никога няма да забрави трагичните събития. По време на клането в Сребреница губи своя съпруг и син.

"Ратко Младич е отговорен за всички престъпления, той е поръчал убийствата и трябва да носи отговорност съгласно международните и божиите закони. Важно е за бъдещите поколения да знаят, че подобни престъпления са недопустими", каза Фазила Ефендич, която е оцеляла при клането в Сребреница.

През лятото на 1995 година Босненската сръбска армия, под командването на Ратко Младич, поема контрола над Сребреница. Това което следва се описва като най-жестокото кръвопролитие на европейска земя след Втората световна война. Само за 10 дни са избити над 8000 хиляди босненски мюсюлмани – предимно мъже и деца. И до днес роднини на убитите продължават да търсят остнаките им, за да могат да ги погребат. 

"Семействата на жертвите не могат да бъдат удовлетворени, независимо от присъдата, която Младич ще получи, но е правилно съдиите да го накажат най-строго, посочи Нура Бегович", роднина на убити при клането в Сребреница.

След 16-годишно бягство, Младич е заловен през 2011 в Сърбия. През 2017 година трибуналът на ООН за бивша Югославия го призна за виновен по обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. А днес доживотната му присъда беше окончателно потвърдена.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК