Италия е в шок: Предсрочно от затвора излезе един от бруталните мафиотски босове

За най-свирепото му убийство се сочи това на Джовани Фалконе

02.06.2021 | 19:15 Редактор: Десислава Атанасова

Босът на италианската мафия излезе от затвора след 25 г. Предсрочното му освобождаване предизвика шок в Италия. Сочен за убиец номер едно, отговорен за стотици убийства, Джовани Бруска получи редица смъртни заплахи и предизвика ужас в управляващите. 

64-годишният Джовани Бруска излезе от затвора година по-рано, заради добро поведение и сътрудничество с разследващите, за разкриването на други мафиоти.

За най-свирепото убийство се сочи това на прочутия сицилиански съдия-следовател и борец срещу мафията Джовани Фалконе. През 1992 година във въздуха са вдигнати колите от кортежа му с половин тон експлозиви, заложени на пътя в Палермо. Четири години по-късно Бруска, наричан Ил порко или Свинята, е задържан и тогава признава за над 150 убийства.

Но най-жестокото убийство е това 11-годишния Джузепе Ди Матео – удушен и след това разтворен в киселина, защото баща му съдействал на магистратите. А днес Сантини ди Матео се закани да пререже гърлото му, ако го види на улицата. Близки на жертвите му също приеха тежко новината.

Кървавата му биография е прекалено богата - свързан е няколко атентата през 90-те години. Бруска е бил дясната ръка на боса на "Коза Ностра” Тото Рийна. А освобождаването му предизвика редица коментари.

"Убиецът трябва да остане зад решетките, тъй като е див звяр и мястото му е там", заяви лидерът на "Лига" Матео САслвини

"Как може личност, извършила толкова злини, да се радва пак на свободата. Това е удар в корема", допълни Енрико Лета, от "Демократическа партия" - Енрико Лета.

Сестрата на ликвидирания от него антимафиот Джовани Фалконе обаче, оправда, в известна степен, освобождаването му.

"Пускането му на свобода ме обижда лично, но законът за защита на сътрудниците на правосъдието, за който гласува и брат ми, трябва да се спазва", посочи Мария Фалконе.

Бруска ще бъде под пробация 4 години, е решението на Апелативния съд в Милано. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК