10 г.: Близо половин милион души загубиха живота си в Сирия, повечето убити с изтезания

Асад, който е на власт от 2000 г., беше преизбран през май за четвърти седемгодишен мандат

01.06.2021 | 12:22 Редактор: Искра Ангелова
10 г.: Близо половин милион души загубиха живота си в Сирия, повечето убити с изтезания

Десетилетие война в Сирия е довело до смъртта на близо половин милион души, съобщи военен наблюдател, в нов доклад, включващ 100 000 наскоро потвърдени смъртни случая.

Базираният във Великобритания Сирийски наблюдател за правата на човека заяви, че конфликтът е отнел 494 438 човешки живота, откакто е избухнал през 2011 г. с жестока репресия срещу антиправителствените протести.

Предишното изчисление, издадено от Наблюдателя през март тази година, е за над 388 000 мъртви. Оттогава военният монитор потвърждава за допълнителни 105 015 смъртни случая след месеци на документиране от мрежата му на място.

syriaaaaa

"По-голямата част от тези смъртни случаи са регистрирани между края на 2012 г. и ноември 2015 г.", каза ръководителят на наблюдателя Рами Абдел Рахман пред Франс прес, позовавайки се на последните попълнения.

От наскоро потвърдените смъртни случаи над 42 000 са цивилни, повечето от които са убити с изтезания в затворите на сирийския режим, според монитора.

Абдел Рахман каза, че затишие в боевете позволява на организацията му да разследва съобщения за смъртни случаи, които не са били включени в общия сбор поради липса на документация.

"Това ни предостави прозорец за документиране на десетки хиляди дела, за които нямахме доказателства", каза той, цитиран от БГНЕС.

syriaaaa

Тъй като правителствените сили завладяха големи части от Сирия и прекратяването на огъня все още се поддържа по протежение на главната фронтова линия в района на Идлиб на северозапад, нивата на насилие са най-ниските от началото на конфликта.

Новите данни водят до общ брой на загиналите цивилни 159 774, като по-голямата част от смъртните случаи представляват нападения от сирийските правителствени сили и съюзническата милиция. Наблюдателят също така документира общо най-малко 57 567 смъртни случая в държавните затвори и центровете за задържане от 2011 г. насам, в сравнение с 16 000 потвърдени смъртни случая, съобщени през март.

Той също така съобщава за 168 326 смъртни случая сред сирийските войници и съюзническите милиции, като войските представляват повече от половината от изчисленията. Конфликтът е убил 68 393 джихадисти, повечето членове на групировката "Ислямска държава" или на организации, свързани с "Ал Кайда", както и 79 844 други бунтовници.

Сделка, сключена от Турция и Русия през март 2020 г., замрази правителствената офанзива върху контролирания от бунтовниците анклав Идлиб, за която мнозина се страхуваха, че ще причини човешки страдания в мащаб, все още невиждан в конфликта. Оттогава вниманието и на двете страни е насочено към борбата с пандемията от Ковид-19,като през 2020 г. най-малко са смъртните случаи, свързани с конфликти от началото на войната - 10 000.

syria12

Днес правителството на Дамаск контролира над две трети от страната след поредица от подкрепени от Русия победи от 2015 г. насам. Президентът Башар Асад, който е на власт от 2000 г., беше преизбран през май за четвърти седемгодишен мандат.

Войната принуди повече от половината предвоенно население на страната да напусне домовете си. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 години
Приятели,незабавно си поправете заглавието. Сигнализирай за неуместен коментар