В Китай: Първи в света случай на заразен човек с птичи грип H10N3

41-годишен мъж от град Чженцзян е получил треска в края на април

01.06.2021 | 10:06 Редактор: Искра Ангелова
В Китай: Първи в света случай на заразен човек с птичи грип H10N3

Първият в света случай на заразяване на човек с птичи грип H10N3 е идентифициран в източната китайска провинция Цзянсу. Това се казва в изявление, публикувано от Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република.

Според него 41-годишен мъж от град Чженцзян е получил треска в края на април, а няколко дни по-късно, поради влошаване на състоянието си, е отишъл на лекар и е бил хоспитализиран. Към момента състоянието му е стабилизирано и почти напълно отговаря на критериите за изписване от болницата.

На 28 май Националният център за контрол и профилактика на заболяванията, след като получи материалите на пациента, ги анализира и заключи, че мъжът е заразен с H10N3. Към днешна дата всички хора, които са в контакт с него, са поставени под медицинско наблюдение, като се още няма установени болни сред тях, информира БГНЕС.

В съобщението на ведомството се отбелязва: "H10N3 произхожда от птици, като анализът на генома показва, че вирусът няма ефективна способност да заразява хората."

Преди това в света не е регистриран нито един случай на човешка инфекция с H10N3, вирусът би трябвало да се предава между пернати и да има ниска патогенност. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години