България е гласувала против резолюцията на ООН за Газа

Израелският посланик в София благодари на страната ни

31.05.2021 | 22:15 Редактор: Десислава Атанасова
България е гласувала против резолюцията на ООН за Газа

България е гласувала "против“ приетата миналата седмица резолюция на ООН за международно разследване с отворен край на нарушения, свързани с последното насилие в Газа, както и за "системни" злоупотреби в палестинските територии и вътре в Израел.

В публикуван в Twitter списък на Съвета на ООН по правата на човека относно гласуването от отделните държави, е видно, че нито една европейска държава не е гласувала в подкрепа на разследването. Освен България, против него са гласували и Чехия, Австрия, Германия и Великобритания.

Днес израелският посланик в София Йорам Елрон благодари на България, че е една от малкото страни, гласували "против" решението в ООН.

Съветът на ООН по правата на човека гласува миналата седмица да започне разследване на военни престъпления в палестинско-израелския конфликт и това бе осъдено от Израел. Съветът по човешките права на ООН подкрепи резолюцията с мнозинство от 24 срещу 9 гласа, а 14 от 47-те членове се въздържаха.

Текстът, който беше представен от Пакистан от името на Организацията за ислямско сътрудничество, беше обсъден по време на специално еднодневно заседание на Съвета, фокусирано върху нарастването на смъртоносното насилие между израелци и палестинци този месец, припомня БГНЕС.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху окачестви като "срамно" решението на Съвета на ООН по правата на човека за разследване на злоупотреби в палестинските територии и в Израел, докато палестинците приветстваха този ход.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК