Германският здравен министър за измамите с тестове: Злоупотребите са недопустими

Възможно било документално разминаване, обясниха лабораториите

31.05.2021 | 19:53 Редактор: Десислава Атанасова

Властите в Германия разследват мащабна измама с бързи тестове за Ковид-19. Част от новопоявилите се центрове в страната са фалшифицирали броя на извършените от тях изследвания срещу пари, показва журналистическо разследване.

За гражданите тестовете били безплатни, но за всяко проведено изследване, центровете получавали по 18 евро от държавата.  Един от тези центрове в  Кьолн направил 70 теста, но декларирал 977. Оправданието - възможно било документално разминаване. 

В Есен пък предлагали безплатни тестове на местен паркинг - възползвали се 550 души, но лабораторията отчела над 1700. Измами са разкрити и в други градове.

Германската прокуратура е сезирана, започнаха мащабни проверки в цялата страна. А германският здравен министър обясни, че злоупотребите са недопустими. 

"Без значение дали става дума за маски или тестове, всеки, който използва пандемията, за да забогатее по престъпен начин, трябва да се срамува от себе си", заяви здравният министър Йенс Шпан.

Само за април и май германското правителство е изплатило 660 млн. евро по програмата за безплатни тестове за коронавирус. 

Вижте повече в репортажа Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК