По-лесен достъп до Турция, PCR тест на границата ще струва 20 лв.

Времето за издаване на документа е 30 минути

31.05.2021 | 15:02 Редактор: Жаклина Иванова
По-лесен достъп до Турция, PCR тест на границата ще струва 20 лв.

Турската страна ще улесни от юни влизането на пътуващите и туристите от България. Това съобщи новият генерален консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.  

Той поясни, че със съдействието на Търговско-промишлената палата в Одрин - на границата ще работи лаборатория за изследване с PCR тестове, на цената от 110 турски лири, или 20  лева. Времето за издаване на документа е 30 минути. Това се прави с цел улесняване на преминаващите през ГКПП "Капитан Андреево" - "Капъкуле".  

Официално Турция и България вече дават възможност за пътувания със сертификати за поставени две дози на ваксините срещу Ковид-19. 

Приемат се документи за вече одобрените ваксини у нас Pfizer, AstraZeneca, Moderna и Janssen. 

"Турция също така ще приема туристи и с медицински документ, доказващ наличието на антитела, след преболедуване или ваксина“, съобщи консулът. 

Той поясни, че всеки може да пътува до Турция и с отрицателен PCR тест, валиден за 72 часа от датата на издаване у нас. 

"В момента пандемията и в двете държави отшумява, очакваме туристите да започнат да се връщат в Турция“, подчерта новият генерален консул. 

Той също така смята, че се очаква и засилен поток от турски туристи в България, защото ще има по-висок процент на ваксинирани и в двете държави. Корхан Кюнгерю заяви, че Турция ще продължи да отстоява ангажиментите, които е поела към ЕС и България, що касае мигрантския натиск.

Генералното консулство на Република Турция организира на 3 юни изложба в галерия "Аспект“ с участието на двама турски художници - Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу.

"През тази година предстоят още културни събития, защото изкуството ни сближава", посочи Кюнгерю, цитиран от БНР.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК