Швейцария "дръпна шалтера" на споразумениетo за партньорство с ЕС

Напрегнатата реакция показва, че отношенията с алпийската държава вървят към турбуленция

27.05.2021 | 15:02 Редактор: Жаклина Иванова
Швейцария

Швейцария "дръпна шалтера" на дългогодишните усилия за подписване на споразумение за партньорство с ЕС, което причинява голямо поражение на Европейската комисия (ЕК) и рискува влошаване на икономическите връзки, пише онлайн изданието Politico.eu.

Решението на Швейцарския федерален съвет за прекратяване на преговорите с Брюксел, които продължават от 2014 г., означава, че и двете страни няма да могат да надградят пакета от двустранни договори, които обхващат всякакви въпроси – от търговия през транспорт до медицински изделия. Някои от договореностите са на над 50 години.

В изявленията си Брюксел предупреждава, че тези двустранни сделки "неизбежно ще остареят", и заплашва, че без по-широкия договор за партньорство "няма да бъдат сключени нови споразумения с Швейцария и съществуващите споразумения може да не бъдат актуализирани".

Напрегнатата реакция показва, че отношенията с алпийската държава вървят към турбуленция. Заложено е много: Швейцария е четвъртият по големина търговски партньор на ЕС, а за Швейцария ЕС е водещ търговски партньор.

В здравния сектор решението на Швейцария ще има дори незабавно въздействие. По стечение на обстоятелствата споразумението за взаимно признаване на медицински изделия изтече в сряда, което означава, че за производителите ще бъде по-сложно да търгуват с такива изделия между ЕС и Швейцария. Споразумението за взаимно признаване щеше да бъде подновено като част от договора за партньорство, известен също като институционално рамково споразумение.

В политически план отхвърлянето на споразумението от Швейцария нанася огромен удар на Комисията, която инвестира сериозно на най-високо ниво, за да задейства сделката - първо при бившия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер и след това неговата наследница Урсула фон дер Лайен, като и двамата лично работеха по досието. През 2019 г. Юнкер заяви, неспособността му да финализира сделката с Берн е едно от трите неща, за които съжалява най-много.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
привилегии
преди 2 години
Швейцария беше дълги години облагодетелствана от споразумението си с ЕС, защото без да е член, ползваше всички привилегии на страните-членки. Сигнализирай за неуместен коментар