Имунизационен успех за Кипър: Всеки втори е с поне една доза ваксина

50,4% от населението е получило първата доза от препарата, а почти 24% са и с двете

27.05.2021 | 12:20 Редактор: Жаклина Иванова
Имунизационен успех за Кипър: Всеки втори е с поне една доза ваксина

Kипър отчете успех във ваксинационната си програма. Вече всеки втори гражданин в страната е получил поне първата доза. Във ваксинационната програмата се правят промени, като се въвежда възрастово ограничение за прилагането на препарата на AstraZeneca.
 
50,4% от населението вече е получило първата доза от ваксината, а почти 24% са и с двете дози.
Това отчете здравното министерство в сряда. 

Според министерството ускореното изпълнение на националния имунизационен план е основната причина за значителното намаляване на броя новозаразени с коронавирус. През последната седмица те са под 100 на ден, което е 0,1 – 0,2% от извършените тестове.

Здравното министерство в сряда обяви и че вече не препоръчва ваксината на AstraZeneca за хора под 50-годишна възраст и съветва да предпочетат базираните на по - нова технология ваксини на Pfizer и Moderna.

Хората, които вече имат поставена първата доза от AstraZeneca, ще продължат нормално с втората.

Промяната се направи след анализ и препоръки на Научно-консултативния комитет по пандемията заради възникналото обществено напрежение за тази ваксина.

Европейската агенция по лекарствата разследва случаят на 39-годишна британка, която почина в Кипър на 24 май след тежка тромбоза, предаде БНР.
Има предположения за възможна връзка на смъртта на жената с поставената ѝ на 6 май ваксина на AstraZeneca.

През юни Кипър очаква да получи близо 350 000 ваксини от всички производители, което ще позволи ваксинационната програма да продължи безпроблемно, увери здравният министър Константинос Йоану.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК