Китай контраатакува: САЩ подклаждат теорията за произхода на вируса от лаборатория

Разпространената информация от "Уолстрийт Джърнъл" бе определена като пълна лъжа

25.05.2021 | 16:28 Редактор: Тодор Петров
Китай контраатакува: САЩ подклаждат теорията за произхода на вируса от лаборатория

Седмици преди официалното съобщение за избухването на епидемията от коронавирус, трима сътрудници на Института по вирусология в Ухан са постъпили в болница с остри симптоми на Ковид-19, става ясно от журналистическо разследване на американския вестник "Уолстрийт Джърнъл". 

От това може да се направи изводът, че в държавната вирусологична лаборатория в Ухан са наблюдавали коронавируса още през ноември 2019 година. Ръководителят на лабораторията Юан Джиминг опроверга написаното в американското издание и заяви пред китайския официоз "Глобал Таймс", че всичко това било пълна лъжа.

Разследването на "Уолстрийт Джърнъл" ползва информация от доклади на тайните служби, за които е писано многократно. Държавният департамент на САЩ също още през януари 2021 съобщи за информации, според които няколко изследователи от института в Ухан още през есента на 2019 година са имали симптоматика на Ковид-19. САЩ предполагат, че вирусът може да е тръгнал от лабораторията.

Правителственият говорител на Китай Чжао Лидзян подчерта, че в Института по вирусология в Ухан до 30 декември 2019 година не е имало нито един случай на зараза с коронавируса. Правителството на САЩ умишлено подклажда теорията за произхода на вируса от лабораторията, добави още той, цитиран от DW.

Международната научна общност досега наистина няма категоричен и окончателен отговор къде и как е възникнал вирусът с научното обозначение Sars-Cov-2 и по какъв начин е започнало разпространяването му в Китай и по света. Знае се само, че първите случаи бяха регистрирани именно в град Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че вирусът се е прехвърлил върху човек от междинен гостоприемник. Най-често учените говорят за прилепи като възможни междинни носители.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК