Почина спасилият милиони китайци от глад, тълпи от хора на поклонението (ВИДЕО)

Юан Лонгпин е известен с използването на хибридни сортове за повишаване на реколтата от ориз

25.05.2021 | 08:48 Редактор: Искра Ангелова

Смъртта на Юан Лонгпин, китайският агроном, известен с използването на хибридни сортове за повишаване на реколтата от ориз по време на ерата на Културната революция, беше почетен включително и от президента Си Дзинпин, пише Bloomberg.

Юан, известен като "бащата на хибридния ориз", почина в събота в болница в Чанша, столицата на централната провинция Хунан, на 91-годишна възраст. Възпоменателна служба на агрономa била в понеделник сутринта, съобщиха държавните медии .

Неговата работа била свързана с увеличаване на реколтата по време на Големия глад, под управлението на Мао Цзедун. Големи тълпи от хора са се появили с цветя в понеделник, за да се сбогуват с Юан, причинявайки задръствания от дълги километри до паметника в Чанша.

"Юан спаси милиони хора от глад и наследството и мисията му продължават да живеят", заяви в туит Департаментът по икономически и социални въпроси на ООН.

Президентът поздрави семейството на Юан и засвидетелства благодарността си към приноса на учения. Юан отглежда първите в света търговски жизнеспособни хибридни сортове ориз през 1973 г., които по-късно се отглеждат в голям мащаб в Китай и други страни и значително увеличават производството.

Хибридните щамове представляват около половината от засаждането на ориз в Китай, това прави страната най-големият производител в света, информира bloombergtv.bg.

Китайското производство на ориз се е удвоило почти през последните пет десетилетия.

Нов хибриден ориз, разработен от екипа на агрономът, генерира годишен добив от над 1500 кг на мюон или повече от 20 тона на хектар за две реколти миналата година. Това се равнява на средно 300 кг на мюон през 70-те години.

Кадър: YouTube (CGTN)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Веско
преди 2 години