Какво е здравословното състояние на Алексей Навални?

44-годишният опозиционен политик обяви гладна стачка в края на март

20.05.2021 | 15:52 Редактор: Искра Ангелова
Какво е здравословното състояние на Алексей Навални?

Руският опозиционер Алексей Навални "повече или по-малко" е възстановил здравето си след гладната стачка и вече има възможността да общува със семейството си, съобщава Ройтерс.

Британската агенция припомня, че блогърът излежава присъда от две години и половина за нарушение на условната си присъда по делото "Ив Роше".

"Мога да кажа, че той горе-долу е възстановил здравето си", заяви Александър Калашников, ръководител на Федералната служба за изпълнение на наказанията. "Той вече тежи 82 кг. Той се храни нормално и има възможност да общува със семейството си".

44-годишният опозиционен политик обяви гладна стачка в края на март, за да поиска по-добра медицинска помощ в затвора, след като получи остра болка в краката и гърба.

Влошеното му здравословно състояние стана повод неговите поддръжници да излязат на улицата, за да поискат той да получи адекватни грижи, но излезлите на тези митинги бяха по-малко от очакваното, припомня Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Навални, който миналата година оцеля, според германските лекари, отравяне с по-силна версия на бойния нервно-паралитичен газ "Новичок", спря гладната си стачка миналия месец, след като получи по-добри медицински грижи.

Иван Жданов, един от най-близките съюзници на Навални, дори заяви в четвъртък, че здравословното състояние на Навални като цяло е задоволително.

Британската агенция отбелязва, че в последно време руските власти признаха "Фонда за борба с корупцията" на Навални за незаконна организация, а регионалните групи на опозиционера бяха обявени за екстремистки. Това накара съюзниците на Навални да преустановят голяма част от дейността си. Съюзниците на Навални твърдят, че твърденията за екстремизъм са опит да се възпрепятства политическата им опозиция от управляващата партия "Единна Русия" преди парламентарните избори през септември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Avertas
преди 2 години
Защо нищо не събощавате за двамата руски хумористи, които са се свързали с една авторитетна американска фондация и са уговаряли условията за финансиране на опозиця срещу Путин? Навални е бита карта - дори оскорошните му спонсори се рамуват от него. Сигнализирай за неуместен коментар