САЩ със спорна позиция за конфликта Израел - Палестина, Путин поиска прекратяване на огъня

След 6-часово прекъсване, снощи от Газа отново бяха изстреляни ракети

18.05.2021 | 14:01 Редактор: Жаклина Иванова

Международните призиви за прекратяване на огъня между Израел и Газа продължават. 

На фона на нарастващия натиск от членове на демократическата партия да се предприемат конкретни действия за прекратяването на огъня, президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Байдън е изразил подкрепата си към правото на Израел да се защитава при ракетен обстрел, както и към деескалация на напрежението.

Президентът изрази подкрепата си за прекратяване на огъня и обсъди ангажимента на Съединените щати с Египет и други партньори.

Въпреки че се забелязва промяна в политиката на администрацията на Байдън, Съединените щати, които са най-близкият съюзник на Израел, отново станаха обект на остри критики. Причината - за трети път блокираха усилията на Съвета за сигурност на ООН за излизане на съвместно изявление с призив за край на насилието. 

В същото време руският президент Владимир Путин призова за незабавно прекратяване на насилието и от двете страни в конфликта.  

"Ние вярваме, че е наложително прекратяването на насилствените действия от двете страни и активното търсене на решение, основано на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН - и разбира се общопризнатите принципи на международното право", заяви руският президент.

Извън международните призиви за край на агресията - размяната на удари между Израел и радикалните организации "Хамас" и "Ислямски джихад" продължават. След 6-часово прекъсване, сирените над Израел отново се включиха, след като от Газа бяха изстреляни ракети.

Палестинците в Анклава от своя страна обявиха, че при въздушни удари снощи отново са били ударени цивилни сгради

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК