Ще се наложи реимунизация срещу Ковид-19 още догодина

Причината са мутациите и отслабването на имунната защита след няколко месеца

17.05.2021 | 15:20 Редактор: Здравко Черкезов
Ще се наложи реимунизация срещу Ковид-19 още догодина

Най-късно през 2022 г. хората ще трябва да освежат ваксинацията си срещу коронавирус с трета доза, защото вирусът няма да изчезне, казва Томас Мертенс, председател на германската Постоянна ваксинационна комисия към института "Роберт Кох".

"Сегашните имунизации няма да са последните. Трябва да сме наясно, че през идната година всички ние навярно ще трябва да се реимунизираме", добавя Мертенс.

По неговите думи, вече се работи по напасването на ваксините към известните досега мутации на вируса. Мертенс смята, че е възможно при отделни възрастови групи или хора с определени предварителни заболявания имунитетът да намалява по-бързо, отколкото сред останалите хора, или да е поначало по-слаб. Пациенти, чиято имунна защита се направлява медикаментозно, може би ще имат нужда от скорошна реимунизация с трета доза ваксина.

Лаутербах: ваксините ни пазят около 6 месеца

Здравният експерт Карл Лаутербах, който е епидемиолог, смята, че имунитетът от ваксините срещу Ковид-19 трае около 6 месеца. Затова според него първото освежаване на имунната защита може да се окаже необходимо още през есента. А ако започнат нашироко да се разпространяват определени мутации, ще е нужно по-отрано да се ползват и видоизменени ваксини. Срещу южноафриканския вариант на вируса, например, ваксините на AstraZeneca и Johnson& Johnson показват по-ниска ефективност, посочва DW

Проучване от Италия: дори и само първата доза е важна

Едно широкомащабно изследване от Италия показва колко важна е дори само първата доза от ваксината. Пет седмици след поставянето на първата инжекция броят на новите инфекции намалява драстично. Данните от Италия показват, че 35 дни след първата доза на BioNTech/Pfizer, Moderna или AstraZeneca сред ваксинираните се появяват с 80% по-малко инфекции, отколкото сред останалите хора.

Италианският национален институт по здравни въпроси установява също, че броят на болничните престои сред ваксинираните намалява с 90%, а броят на смъртните случаи с 95%. Това се отнася за всички възрастови групи, както и за мъже и жени в еднаква степен. За целта на изследването учените са анализирали данните на 13,7 милиона души, получили първа доза ваксина в Италия.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК