Планират да забранят за автомобили центъра на Париж

Ще се даде приоритет на велосипедистите, пешеходците и обществения транспорт

14.05.2021 | 15:12 Редактор: Юлия Христова
Планират да забранят за автомобили центъра на Париж

Предложен е план от градския съвет за драстично намаляване на автомобилния трафик в центъра на френската столица Париж до 2022 г., съобщава BBC.

Схемата ще забрани движението в четири централни области, като вместо това ще се даде приоритет на велосипедистите, пешеходците и обществения транспорт. Зоната с нисък трафик ще доведе до "по-малко замърсен, по-зелен, по-спокоен и по-безопасен град", казва съветът.

По време на пандемията Париж създаде стотици километри велоалеи.

Кметът на Париж Ан Идалго беше преизбрана миналата година. Тя създаде платформата „15-минутния град“, чрез която се улесни достъпа на жителите до магазини, училища и услуги в рамките на четвърт час от дома, пеша или с велосипед.

По време на консулатация стана ясно, че плановете са "част от движение за възстановяване на градско пространство, посветено на автомобила, в полза на нови, по-лесни за ползване и по-малко замърсяващи околната среда практики. Кметството на Париж публикува първоначална карта, показваща района, който трябва да бъде включен. Той се простира от Бастилията на изток до Тюйлери на запад, като обхваща двата бряга на Сена, включително част от Сен Жермен, пише bloombergtv.bg.

Заместник-кметът на Париж Дейвид Белиард каза, че планът следва примера на други европейски градове като Мадрид, Нант и Рим, които са превърнали някои райони в пешеходни зони. Планът обаче не е "да се премахне напълно трафика", уточни г-н Белиард.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК