Имотна измама открадна 1 млрд. евро от инвеститори от цял свят

Германска компания е разследвана за възможна схема на Понци

13.05.2021 | 08:44 Редактор: Никола Симеонов
Имотна измама открадна 1 млрд. евро от инвеститори от цял свят

Историята е колкото впечатляваща, толкова и драматична - роден в Германия син на офицер от британската армия твърдеше, че ще преобразува стари манастири, исторически военни обекти и замъци в блестящи апартаменти, пише Bloomberg.

Потенциалните инвеститори трябваше да получат двуцифрена възвръщаемост в рамките на две до пет години, а репутацията на Германия като сигурно място за бизнес трябваше да предостави допълнителни гаранции.

Реалността обаче се оказа много различна.

Днес инвеститорите във Великобритания се изправят пред загуби за над 418 милиона долара, в Южна Корея - за 436 милиона долара. Към тях се прибавят и инвеститори в Сингапур, Ирландия и множество места по света, което прави загубите, според най-оптимистичните изчисления, в размер на над един милиард долара.

След като започва дейност през 2008 г., компанията за недвижими имоти в центъра на скандала банкрутира през миналата година. Инвеститорите сега се питат дали нещо от нея - от обещанията за ранна възвръщаемост до лъскавите разработки, показвани в рекламните материали, е било реално.

През март германските прокурори нахлуха в дома на основателя на компанията Чарлз Сметърст и в офисите на свързаните с нея дружества - част от продължаващо наказателно разследване в обвинения за измама на фона на съмнения, че бизнесът е представлявал схема на Понци. Властите в Южна Корея, Сингапур и Великобритания също започнаха разследвания.

Четете още по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК