Над 12 хиляди военни в грандиозния парад в Москва. Путин: Този празник е свещен

Демонстрирани бяха и едни от най-новите военни машини в руската армия

09.05.2021 | 14:14 Редактор: Искра Ангелова

Москва отбеляза победата над нацизма с внушителен военен парад, а 12 хиляди военни участваха в него. Демонстрирани бяха и едни от най-новите военни машини в руската армия.

В тържествен марш през Червения площад преминаха 12 500 военнослужещи и 190 единици военна техника. 

Президентът Владимир Путин наблюдаваше парада в компанията на ветерани от Втората световна война. В речта си той подчерта решаващата роля на руския народ за победата над хитлерофашизма. И нарече празника свещен за Русия.

"Той е наш по право на родство с тези, които са побеждавали, разбивали, смазвали нацизма, наш е по право на наследници от поколението победители. Поколение, което почитаме и се гордеем с него", заяви руският държавен глава.

Тазгодишният парад се случва в момент на изострени отношения между Русия и Запада, заради шпионските скандали и напрежението край границите на Украйна. Пред военните и гражданите, президентът Путин не пропусна да подчертае, че страната ще защитава твърдо интересите си. 

"Русия последователно защитава международното право. В същото време ние твърдо ще защитаваме националните си интереси, за да осигурим безопасността на нашия народ", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Bella
преди 2 години
Свещенна война на един достоен народ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Погледах малко сутринта по руската тв, впечатляващ им е парада, пък който каквото ще да казва! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
"Казвам ти щерко, сещай се снахо"- те така действа Путин спрямо света...но парадът нистина беше внушителен...красив и вълнуващ... Сигнализирай за неуместен коментар