СЗО алармира, че сме увеличили приема на сол до опасни за здравето количества

Организацията разработва глобални показатели за нивата на натрий в храните през 2020 г.

05.05.2021 | 16:03 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО алармира, че сме увеличили приема на сол до опасни за здравето количества

Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи щабът на СЗО в Женева, който публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви.

"Повечето хора консумират два пъти повече от препоръчаните от СЗО 5 грама сол дневно, излагайки се на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт, от които приблизително 3 милиона души умират всяка година“, припомнят от организацията.

Нов доклад на СЗО предоставя "глобални показатели за нивата на натрий в над 60 категории храни", за да помогне за "подобряване на храненето и спасяване на човешки животи".

Експертите обясниха значимостта на подобна публикация, по-специално с факта, че консумацията на "преработена храна бързо увеличава приема на натрий“ в човешкото тяло. В същото време, често в различни страни едни и същи продукти съдържат различни количества сол. Ето защо СЗО представи "хармонизирани глобални критерии“, които ще помогнат на държавите да си поставят цели за намаляване на приема на сол и ще стимулират хранителната индустрия да предприеме подходящи стъпки. Организацията припомни, че целта е да се намали консумацията на сол с 30% до 2025 г. Това решение беше взето през 2013 г. от Световната здравна асамблея.

"Повечето хора не знаят колко сол консумират“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус във връзка с публикуването на доклада. 

"Наложително е страните да разработят политики за намаляване на потреблението и да предоставят на населението информация, позволяваща да направят правилният избор", добави той.

Както се отбелязва в доклада, СЗО "е започнала да разработва глобални показатели за нивата на натрий в храните през 2020 г.“, предаде БГНЕС.

"Прекомерното количество натрий в храната повишава кръвното налягане и като следствие увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания“, казват експертите.

Намаляването на приема на сол намалява този риск, както и риска от развитие на хронични бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, затлъстяване и рак на стомаха, обобщават авторите на доклада.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК