Дания реши да не използва Ковид ваксината на Johnson & Johnson

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата

03.05.2021 | 22:29 Редактор: Юлия Христова
Дания реши да не използва Ковид ваксината на Johnson & Johnson

Датското правителство реши да не използва Ковид ваксината на американската копания Johnson & Johnson, съобщиха днес редица медии, предаде ДПА.
Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике.

Причина за решението са опасения, че ваксината, известна и като Janssen, в редки случаи може да предизвика поява на тромби.

По същата причина Дания вече изтегли препарата на AstraZeneca от ваксинационната си програма.

Тъй като ваксината на Johnson & Johnson е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, според информационната агенция Рицаус.

Директорът датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на Johnson & Johnson може да доведе до това здрави млади хора между 20 и 40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират.

Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на Kовид ваксината на Johnson & Johnson не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея, цитира направеното изявление Франс прес.

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата на Johnson & Johnson след "обстойно проучване на безопасността", предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби, пише БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК