Башар Асад се изправя срещу двама опоненти на президентските избори

Дамаск покани депутати от съюзнически страни да наблюдават изборния процес

03.05.2021 | 16:16 Редактор: Юлия Христова
Башар Асад се изправя срещу двама опоненти на президентските избори

Бившият сирийски министър и член на толерираната от Дамаск опозиция ще се изправи срещу Башар Асад на президентските избори този месец, съобщи Конституционният съд в понеделник.

Назначеният от Асад орган одобри само три от 51 кандидатури за участие в изборите на 26 май, сред които и самият 55-годишен президент, за който се очакваше да спечели мандата.

Председателят на съда заяви в пресконференция, излъчена по държавната телевизия, че Абдала Салум Абдала, държавен министър от 2016 до 2020 г., е одобрен да се кандидатира за президент. Третият кандидат беше посочен като Махмуд Марей, член на т. нар. "толерирана опозиция", отдавна определяна като продължение на режима от намиращи се в изгнание опозиционни лидери.

Всичките други 48 заявления бяха отхвърлени за "неспазване на конституционните и законови изисквания", каза председателят на съда, без да уточнява подробности. Те имат срок до 7 май да обжалват.

Намиращите се в изгнание водачи на опозицията де факто са изключени от избирателен закон, който предвижда кандидатите да са живели непрекъснато в Сирия поне през последното десетилетие.

Изборите ще бъдат вторите от началото на конфликта, в който загинаха над 388 000 души и принуди повече от половината от предвоенното население на Сирия да напусне домовете си.

Дамаск покани депутати от съюзнически страни като Русия, Иран, Китай, Венецуела и Куба да наблюдават изборния процес.

В Ню Йорк западните членове на Съвета за сигурност на ООН, водени от САЩ, Франция и Великобритания, отхвърлиха предварително резултата от вота на 26 май, позиция, обявена от Русия като "неприемлива".

Асад, който вече е на власт от 21 години, беше избран с референдум през 2000 и 2007 г., пише dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК