Мощен взрив в болница в Багдад отне живота на най-малко 28 души

Двуетажната сграда е почти напълно изгорена отвътре

25.04.2021 | 08:36 Редактор: Юлия Христова
Мощен взрив в болница в Багдад отне живота на най-малко 28 души

Броят на жертвите при експлозията и последвалия пожар в клиника за пациенти с Ковид-19 в Багдад нарасна до 28, съобщава иракският телевизионен канал "Dijlah“. Засегнати са над 50 пациенти.

Според Иракската комисия по правата на човека, при пожара са загинали между 30 и 45 души. Представители на комисията вече поискаха оставката на иракския здравен министър.

Пожарът в болницата "Ибн ал-Хатиб“, намираща се в района Дияла в югоизточната част на Багдад, е предшестван от експлозия в помещение за съхранение на резервоар за кислород на втория етаж. На същия етаж се помещава интензивното отделение за болни с белодробни усложнения. Двуетажната сграда е почти напълно изгорена отвътре. В гасенето на пожара са участвали около 30 пожарни бригади. Според очевидци, когато пожарът избухнал, в болницата започнала паника, хората се втурнали да търсят изходи, пише БГНЕС.

По време на експлозията, според службите на гражданската защита, в болницата е имало около 120 души, от които около 90 са спасени.

Премиерът Мустафа Ал-Казими разпореди задълбочено разследване на инцидента. Задържани са главният лекар на болницата, както и началникът на службата за сигурност и лица, отговорни за техническата поддръжка на болницата. Известно е, че болницата не е била оборудвана със системи за пожарна безопасност, а вътрешността е била облицована със запалими материали.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Горките :( Тоне стига вируса, ами и експлозия :( Сигнализирай за неуместен коментар