Защо богатaши от Русия, Китай и Саудитска Арабия си купуват малтийски паспорти?

ЕК обвини Малта, че продава паспорти на лица, които нямат никаква връзка с държавата

22.04.2021 | 13:01 Редактор: Тодор Петров
Защо богатaши от Русия, Китай и Саудитска Арабия си купуват малтийски паспорти?

Супербогаташи от Русия, Китай и Саудитска Арабия си осигуряват неограничен достъп до ЕС чрез малтийски паспорти, съобщава в. "Гардиън". Пробив в схемата за така наречените "златни паспорти" им позволява да се сдобият с такива документи само след 3-седмичен престой в Малта.

Изтекли документи от Henley & Partners, компанията смятана за създател на "глобално гражданско планиране" и специализирана в паспортни услуги показват, че съществува задна вратичка в механизма при издаване на "златни паспорти" или продаване на гражданство на богати чужденци.

Желаещите да си купят малтийски паспорт чрез правителствената инвеститорска схема могат спокойно да докажат, че са живели в страната цяла година като наемат апартаменти, след което ги изоставят празни, информира БНР.

Задната вратичка позволява на клиенти, които плащат повече от 1 милион евро по схемата да претендират, че имат истинска връзка с Малта, което е ключово правно изискване за "златен паспорт", докато прекарват всъщност само няколко седмици на почивка и правят още няколко допълнителни жестове като наемане на яхти и даряване на средства на местни благотворителни организации.

Европейската комисия обвини Малта, че продава паспорти на лица, които нямат никаква връзка с държавата, а това им дава пълен достъп до ЕС. Малтийското правителство отхвърля обвиненията с твърдение, че е негово право да решава кой ще получи малтийско гражданство и че се извършват всички надлежни проверки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК